Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

WATCHES&WONDERS 2022

RP

 

A svájci Genfben (Genéve) jártunk az órás világ jelenleg legmeghatározóbb eseményén a mai nevén a WATCHES AND WONDERS órakiállításon. A jelenleg szót azért is használtuk, mert egyrészt vitathatatlanul a változások korát éljük, másrészt éppen 3 év telt el azóta, hogy az addig legrangosabb kiállítást Bázel városában 2019-ban utoljára élvezhettük. Egyetértünk ugyan azzal, hogy „soha ne mond, hogy soha”, de a realitások talajáról szemlélve nagyon úgy tűnik, hogy a több, mint száz évig egyeduralkodó híres bázeli óra-ékszer szakmai vásár sajnos többet nem kerül megrendezésre. A Baselworld végét nem a COVID miatti korlátozások jelentették, hanem már az előtte való évben is problémákkal küszködött. Vagyis kijelenthetjük, hogy az utolsó igazi bázeli kiállítás a 2018-as volt. 

Miért is fontosak nekünk ezek a kiállítások, miért is olyan meghatározóak?

Egész egyszerűen azért, mert az órapiacot irányító legfontosabb, leginnovatívabb és legnagyobb óragyártó cégek itt szokták évről-évre bemutatni a legfrissebb kollekciójukat és átfogó képet kaphatunk a piacot meghatározó aktuális szakmai trendekről.

Történelmi áttekintésként elmondhatjuk, hogy az első ilyen órapiacot érintő események ősatyja az 1917-ben megrendezett „Svájci Ipari Vásár” volt, de itt még kizárólag svájci cégek képviselték magukat,  elsősorban a svájci belpiacra koncentrálva és a kiállítás nem csak az óragyártókról szólt. Néhány évvel később 1925-ben az óraipari cégek egy közösen felépített standon képviseltették magukat egy nagyobb platformon. A kezdeményesén sikerén felbuzdulva pedig 1931-től kezdve már egy saját és különálló nagy pavilonban rendezték meg a svájci órakiállításokat. A sikerek ellenére az óraipari szakkiállítás csak 1972-ben kapta meg a BASELWORLD elnevezést és vált nemzetközivé, hiszen ekkor jelentek meg piaci szereplők és üzleti partnerek elsősorban Olaszországból, Franciaországból, Angliából és Németországból. A távol-keleti gyártók megjelenéséig egészen 1986-ig kellett várni.

A WATCHES&WONDERS története pedig 1991-ben kezdődött, akkor még SIHH néven alapítva. A kiállítás neve ugyan változott és a Covid miatt 2 év teljesen ki is esett, de két dolog teljesen változatlanul megmaradt: évről-évre Genf városa a helyszín és elsősorban minden a luxusról és prémium márkákról szól. Ami, ha nem is érint mindenkit közvetlenül, de a trendeket előrevetíti, sőt meghatározza és így az egész órapiaci szegmens számára érdekes.

WATCHES&WONDERS 2022

A helyszín idén is a genfi Palexpo pavilonja volt, a kiállítók pedig az óraipar prémium szegmensének a képviselői - úgymint például a Rolex, Cartier, IWC, Chopard, Jaeger, Moser vagy a Hublot - meghatározva évekre előre az órapiaci trendeket. Ez a WATCHES&WONDERS, ami idén egy fajta igazi örömünnep is volt a 2 év fizikai kiállítások hiánya miatt.

 Videóért katt a képre!

A márkák standjai, szép angolsággal "booth"-jai a legmagasabb szintű és legmodernebb technológiával és pnzt nem sajnálva készültek. Szinte elképesztő, hogy 5 nap kedvéért ennyi pénzt és energiát tesznek bele a gyártók, ugyanis ezek a standokon rengeteg ember dolgozik általában 20-30 napon keresztül a kiállítást megelőzően. A végeredmény pedig fényűző és lenyűgöző. Fények, legmodernebb technológiák felvonultatása a ultra prémium szinten. Valódi prémium érzés, a luxust gyakorlatilag harapni lehet a levegőben. Ezek a jelzők minden márkára jellemzőek voltak, de persze mindenki szeretett volna kitűnni a "tömeg"-ből és valami sajátos, egyéni színezetet belevinni. Ezért a legtöbb márka a standon belül kialakította a saját világát. A PANERAI-nál lemerülhettünk a mélytengerek világába, az IWC-nél pedig a vadászrepülők környezete vett körül minket, persze az egyiknél minden a búvárórákról, a másiknál minden a pilótaórákról és a TOP GUN feelingről szólt a látogatásunk esetén. Az ORIS-nál a mechanikus órák világa várt minket az óriási fogaskerekekkel működő színes perpetuum mobile szerkezet varázslatos és működő valójában. Kattints IDE az ORIS videóért.
A CARTIER hozta a formáját és egy 7 csillagos luxus szálloda atmoszférájával csalogatta az érdeklődőket. A BAUME-MERCIER egyszerre volt prémium és nagyon modern, a TAG HEUER standja pedig high-tech és előkelő. A VACHERON CONSTANTIN ötvözte a virtuális világot a letisztult eleganciával. Az egyik legemlékezetesebb a JAEGER LECOULTRE birodalma volt, ahol szintén a gazdag múlt hagyománya tökéletes elegyet alkotott a jövőbe mutató jelen technológiáival. Mindezt egy planetáriumhoz hasonlítható csodavilágba ültetve.
Nézz meg egy rövid youtube videót a Jaeger standról és 2022-es kollekcióról ITT
A legrendhagyóbb megoldás talán a VAN CLEEF & ARPELS mesevilága volt, ahol a színes pillangó motívumokkal dekorált óracsodák a rajzfilmekbe illő hátterekkel díszítve túl mutattak a megszokott órásmesterség alkotásain, sokkal többek voltak annál, ez már maga volt a művészet. Elmondható, hogy a cél az volt minden gyártónál, hogy kiragadjon minket a hétköznapok realitásából, sőt még a kiállításról egyébként nagyon exkluzív környezetéből is és beszippantson a saját világába, ahol minden csak a márkáról és a márka identitásáról, újdonságairól szólt. 

    

Konklúzióként tisztán látszott, hogy a 2022-es év egyik legfontosabb üzeneteként a kreatív és környezetbarát anyagfelhasználás jelent meg a kiállításon. Minden márka próbál beilleszteni a választékába minél több újrafelhasználható anyagból előállított produktumot, legyen az akár a tokra, szerkezetre, szíjra vagy akár a csomagolásra vonatkozóan.

A lényeg, hogy GO GREEN

A kreatív anyagfelhasználáson és az új ökotudatos technológiákon kívűl egyértelműen a színeken volt a hangsúly. Gyakorlatilag a színskála minden árnyalatát felvonultatták a gyártók még a legjátékosabb szinten is.Javasoljuk nézd meg az aktuális Óramagazinban megjelent Urban leather modelljeinket, amik elérhetőek közvetlen a készletünkről és az 69.900 Ft-os verhetetlen ára miatt erősen ajánljuk akár cégeknek jubileumi elismerésekhez vagy ballagási ajándékot keresőknek is.
 

Watches&Wonders kiállítással egyidőben mutatta be az idei újdonságait a genfi székhelyű MATHEY-TISSOT is. Összhangban a vásáron is látott trenddel természetesen az ő kínálatukban is érkeznek a színesebbnél-színesebb újdonságok. A nyári premierekkel kapcsolatban jelentkezni fogunk még és részletesebben bemutatjuk Nektek az új Urban Chrono, a Mathy One Special Edition és Mathy One Chrono sorozatot is, ahol egyrészt szintén a látványos és változatos színeké (pl. Tiffany blue), másrészt az üdítően kedvező áraké lesz a főszerep. Természetesen a megszokott minőségi anyagfelhasználás és 3 év garancia mellett.

Ha már ismét szóba került az anyagfelhasználás, akkor következzen valami igazán különleges újdonság, ami szintén az idén várható valamikor a július tájékán. Érkezik ugyanis az Edmond Meteorite vagyis egy úr pontosabban egy óra az űrből. :-)

Igen, ahogy a neve is mutatja valódi meteoritot tartalmazó számlappal szerelik, aminek a kozmoszból való eredetét a gyémántos óráknál megszokott és ahhoz hasonló tanúsítvány fogja igazolni. Ilyet eddig még csak a Jacquet Droz kollekcióban láttunk, tegyük hozzá éppen jó 20x-os, azaz 23.000 EUR áron.

A sikerre való tekintettel nem is kérdés, hogy jövőre is lesz WATCHES AND WONDERS és természetesen Genf-ben vagy inkább ahogyan a helyiek mondják GENÉVE gyönyörű városában. 

#matheytissot #swissmade #since1886 #swisswatches #goldwatches #elviswatch #elvispresley #coinwatch #18k #óramagazin #hagyomany #minoseg #tradicio #Geneva #Genf #Genéve

Az oldal tetejére
Árukereső.hu