Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

Óra és ékszer lexikon

A leggyakrabban használt szavak lexikona az órák és ékszerek világából
 


 

Ankerlánc

Az egyik leggyakoribb lánc típus, ahol az egyforma méretű láncszemek egymásra merőlegesen kerülnek összeforrasztásra.

Aranyozás

A felületek bevonása arannyal általában tűzi aranyozással vagy galván aranyozási eljárással.


Automatic (automatique vagy automata)

Az automata szerkezetben lévő spirálrugót a kézmozgás hatására a rotor húzza fel.  Ezért az ilyen mechanikus szerkezetekkel rendelkező órákat nem kell minden nap a korona segítségével felhúzni. Előnye a kvarc szerkezetekkel szemben, hogy nem kell hozzá elem, környezetbarát, hosszabb élettartamú és esztétikus megjelenésű. A magasabb értéke és értékállósága miatt a presztízse is nagyobb.


Briliáns

A gyémántok legkedveltebb és leggyakoribb csiszolási formája. 


Cabochon 

A cabochon csiszolás alatt azt értjük, amikor egy viszonylag puha ill. szerves eredetű, stb. drágaköveket domború hátú, magas fényűre polírozott formára csiszolják, mert ezek a kőtípusok így végül nagyobb esztétikai élményt tudnak nyújtani és élettartamuk is lényegesen meghosszabbodik. Értékességüket alapvetően nem a különleges csiszolásuk (fazettálás) eredményeként a kő belsejében lejátszódó fényjátékok és színhatások adják, hanem ezen drágakövek „drágaságát” saját színük, mintázatuk, felületi fényjátékuk biztosítja.


Chronometer (kronométer, vagy COSC)

Egy tanúsítvány (Chronometre Official Suisse Certificate), amelyet a svájci órás szövetség, hitelesítő intézet állít ki. Az óraszerkezeteket tizenöt napon keresztül, öt különböző pozícióban és három eltérő hőmérsékleteken vizsgálják, az óra pontosságát 24 óránként a Svájcban található nemzetközi referenciaórával vetik össze, így kell bizonyítaniuk a járáspontosságukat, mely nem haladhatja meg a +6/-4 másodpercet évente (kvarc esetén +10/-10 sec/év).
A COSC minősítést rendkívül szigorú minőségi szabvány (NIHS 95-11/ISO 3159) szabályozza. Számlapon történő jelölése a Chronometer vagy COSC felirat. 

Chronograph (kronográf vagy stopper)

Olyan óraszerkezet, melyben a szerkezet részeként egy önállóan működő és vezérelhető stopper található. A stopper funkcióval ellátott szerkezet lehet kvarc (kvarc kronográf) vagy automata (automata kronográf) is.


Drágakő 

Általában ásványi eredetű és díszítésre használatos olyan anyag, amelyet leginkább szépsége, tartóssága és ritkasága tesz értékessé.
 

Hélium szelep

Az óratokon elhelyezett olyan biztonsági szelep, amely a hélium  gáz felhalmozódásának a hatására bekövetkező magasabb belső nyomás esetén vagy automatikusan vagy manuálisan nyit és az óratokban lévő nyomást kiegyenlíti a külső légköri nyomással. Ennek az a célja, hogy a megnövekedett nyomás ne repessze meg vagy dobja le az óraüveget. A Rolex szabadalmaztatta 1967-es évben, azóta a legtöbb svájci gyártó alkalmazza a technológiát a búváróráinál, napjainkban leginkább az automata változata az elterjedtebb.

Holdfázis kijelzés

Ezzel a funkcióval az órádról leolvashatóvá válik a Hold éppen aktuális fázisa. Analóg kijelzésű karórákon egy külön erre szolgáló speciális segédszámlappal kerül látványos megjelenítésre.

Lünetta (lunette vagy bezel)

Az óra külső peremén található forgatható gyűrű. Többnyire díszítőelem, sok esetben akár kövekkel is kirakva, de speciális funkciójú óráknál kiválóan alkalmas merülési, repülési idő, időzóna, sebesség mérésére.

Mechanic (mécanique vagy mechanikus) 

A mechanikus szerkezetben lévő spirálrugót a koronával húzzuk fel a felhúzó tengelyen keresztül. Előnye a kvarc szerkezetekkel szemben, hogy nem kell hozzá elem, környezetbarát, hosszú élettartamú és esztétikus megjelenésű. A magasabb értéke és értékállósága miatt a presztízse is nagyobb.

PVD (Physical Vapour Deposition)

A napjainkban használt legmodernebb felületkezelési eljárás. Vákuumporlasztással kialakított különösen kopás-, és karcálló, az acélnál jóval keményebb felületi bevonat. A bevonni kívánt anyagot semleges környezetbe helyezve 400 Celsius-fokra hevítik, majd beszórják bevonásra használt anyag molekuláival. IP kezelés esetén, mely a PVD technológia egy fajtája, ellenkező töltésű ionok használatával érik el a kívánt bevonatot. 

Strassz 

Fazettált ólomüveg paszta drágakövek helyettesítésére.


Szerves drágakő 

Olyan drágakövek, melyek elő szervezetekből származnak.


Szintetikus kövek 

A természetes drágakővel azonos szerkezetű és kémiai összetételű vagy akár optikai tulajdonságú, viszont mesterséges körülmények között előállítva, vagyis laboratóriumban készült kő.

Szoliter gyűrű

Egyköves gyűrű, ami mellett már nincs más díszítés, ilyen például a hagyományos eljegyzési gyűrű. 

 

Az oldal tetejére
Árukereső.hu