Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

Nemesfémek fémjelzései - Hallmarks

Nemesfémek fémjelzései

Miért is van rá szükség? Miért érdemes tájékozódnunk az érvényes fémjelzésekről?

Ugyanis a nemesfémek ára egyrészt magas, másrészt jegyzett értéket képviselnek a piacon. Éppen ezért jelölés nélkül könnyen vissza lehetne élni a nemesfémnek látszó ékszerekkel. Ezért mindenképpen szükség van egy hivatalos és központosított egységes megoldásra, amivel a lehető leggyorsabban és könnyebben megállapítható a nemesfémből készült ékszerek valódisága és származása. Mindennek a betartását Magyarországon már 1867 óta törvény szabályozza. Miszerint  minden hazánkban forgalomba kerülő nemesfémből készült ékszert hitelesíteni azaz fémjeleztetni kell arany ékszereknél 1gramm, ezüstnél pedig 2 gramm feletti mennyiség esetén. A fémjel garantálja azt, hogy a megvásárolni kívánt ékszer valóban a meghatározott finomságú aranyból, ezüstből, platinából vagy Palládiumból készült. Fémjel nélkül nem kerülhetnek ki nemesfémből készült ékszerek az óra és ékszerboltok polcaira.

A fémjelzést a NEHITI azaz a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet, pontos nevén a Budapest Főváros Kormányhivatalának a Nemesfém Nyilvántartási, Ellenőrzési és Vizsgálati Osztálya végzi el Budapesten a Bláthy Ottó utcában. Itt nem csak az új és behozott ékszerek hitelesítése történik, hanem az örökült vagy ajándékba kapott családi ékszereket is bevizsgáltathatjuk és fémjeleztethetjük.

Névjel és fémjel

Az ékszerekben kötelezően be kell ütni a gyártó vagy forgalmazó cég 2 vagy maximum 3 karakterből álló egyedi névjelét, melyet a NEHITI-ben tartanak nyílván. 

A cég névjele mellé az érvényes magyar fémjelet is beütik, amely megmutatja azt, hogy az ékszer pontosan milyen nemesfémből készült és milyen finomságú. 

A jelenleg érvényes arany fémjelzések a 916 (22Kt), a 750 (18Kt), a 585 (14Kt) és a 375 (9Kt), ahol a számok az arany finomságára utalnak ezrelékben kifejezve. Ugyanis egy 18 karátos arany ékszer 75%-ban tartalmaz aranyat, vagyis a színarany 750 ezreléke. Az érvényben lévő ezüst fémjelzések: 925, 900, 835 és 800. A számok itt is a finomságot jelölik, az szín ezüsthöz viszonyítva.

Nem csak az itthon gyártott, hanem a külföldről behozott nemesfém ékszereket is fémjeleztetni kell. Import úgynevezett behozatali fémjellel. Amennyiben a behozatali, vagy magyar névjel nem található meg az ékszerben, akkor annak a nemesfém tartalma hivatalosan nem igazolható, kivéve abban az esetben, ha EU tagállamból (pl. Ausztriából, Cseh Köztársaságból, stb...) származó és a magyar hatóságok által is a magyar fémjelzésekkel egyenértékűnek minősített fémjelzéssel vannak ellátva.

Ezért kiemelten érdemes nemesfémből készült ékszert vásárlása esetén erre odafigyelni, a fémjeleket ellenőrizni és kizárólag hivatalos fémjellel ellátott termékeket vásárolni!

Az oldal tetejére
Árukereső.hu