Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

Órapiaci körkép

Globális órapiaci áttekintés a számok tükrében


A svájci óraipar 2023-as éve pozitív hangulatban zárult, rekord értékesítéseket érve el összesen 26,7 milliárd CHF nettó forgalmat. Amelyből 25,5 milliárd CHF (+7,7%) 16,9 millió darab karórából származott.

Ez alapvetően nagyon jól hangzik, hiszen mindenkori rekord bevételnek számít. Azonban, ha részletesen megnézzük és elemezzük a Morgan Stanley által publikált számokat, akkor több érdekességet és meglepetést is láthatunk a számok alapján. Ami nem volt viszont meglepő, már-már papír formának számít, hogy a „Négy TOP” luxusóramárka a Rolex, a Patek Philippe, az Audemars Piguet és a Richard Mille uralma tovább erősödött, +203 bázispontot nyerve és együttesen lenyűgöző 43,9%-os piaci részesedéssel az órapiaci tortából.

A Rolex meghaladta a 10 milliárd CHF-s értékesítést!


A ROLEX gyakorlatilag történelmet írt, azzal hogy az első svájci óramárka lett, aki túllépte a bűvös 10 milliárd svájci frankos értékesítési szintet. Ezenkívül tovább erősítette a piacon a domináns pozícióját, elképesztő 30,3%-os részesedést szerezve a kiskereskedelmi piacokon. Más luxusmárka közel sem büszkélkedhet ilyen meghatározó jelenléttel az órák világában. 

A Vacheron Constantin belépett a Milliárdosok Klubjába


A VACHERON CONSTANTIN is csatlakozott a milliárdosok klubjához a 8. márkaként, amelynek forgalma meghaladta a nettó 1 milliárd CHF-s értéket, egész pontosan 1,097 milliárd CHF-t, ami 18%-os növekedést jelentett. Ezenkívül a márka 24 bázispontos piaci részesedés növekedést ért el. Azonban a kiskereskedelmi piaci részesedése "csak" 2,7%-os marad, még mindig lemaradva közvetlen és legnagyobb riválisától, a Patek Philippe-től, amely 5,6%-on áll +32 bázisponttal.

A Richemont csoportA Richemont-on belül a márkák teljesítménye elég változatos volt, a Vacheron Constantin, az A. Lange & Söhne és a Van Cleef & Arpels márkák magasabb piaci részesedést szereztek, viszont a divízió számára jelentős aggodalom volt az IWC, amely 13%-os értékesítési visszaesést mutatott, a 726 millió CHF-re becsült forgalmával. 
Ez a visszaesés vélhetőleg annak tulajdonítható, hogy a márka magas árazása nem a legmegfelelőbben van pozicionálva. Hiába a Top Gun-os jó marketing vagy a szépen felújított Ingenieur modellek, az árazás továbbra is túlárazott maradt. A közvetlen konkurensei, mint például az Omega és a Breitling, sokkal versenyképesebb értékajánlatokkal álltak elő.

Cartier

A CARTIER órák növekedése (8%), bár az ékszereiknél (11%) alacsonyabb volt, de így is tekintélyes 3,1 Milliárd CHF-re kerekedtek, amivel bőven meghaladta az iparági átlagot és 5 bázisponttal növelte piaci részesedését. A Cartier kiskereskedelmi piaci részesedése (7,54%) meghaladta az Omegát, bebiztosítva ezzel a második helyét a képzeletbeli dobogón.

A számok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Rolex, Cartier, Omega és Patek Philippe márkák dominálnak a svájci óra értékesítésből származó bevételek tekintetében. Vagyis egyfajta óraipar feletti uralom látható pusztán négy márka által, hiszen a fent említett négy brand együttesen az 50,2%-át teszik ki az összes értékesítésnek. Továbbá, mindössze tizenhárom márka foglalja magában az iparág forgalmának a 75%-át, míg a svájci óra értékesítéseinek 90%-a mintegy huszonöt márka nevéhez köthető az összes közel 350-ből. Amint láthatjuk a 80/20-as Pareto elv itt is szépen dolgozik.

Itt és alapvetően az órapiaci elemzések esetében általában csak svájci gyártókról beszélünk ugyan, de figyelembe véve azt a tényt, hogy a kis Svájcba, és lényegében ehhez a néhány nagy svájci gyártóhoz vándorol a világ teljes óra forgalmából származó bevételeknek a nagyságrendileg 60%-a vagyis több, mint a fele és a kisebbik felén pedig több száz vagy inkább ezer japán, kínai és egyéb divatmárka kényszerül osztozni, akkor máris érthető, hogy miért is van ez így.

A Swatch Group piaci teljesítménye

Általánosságban véve a Swatch Group piaci részesedése 75 bázispontra csökkent 2023-ban. A Swatch Group alapvetően a belépő és közép szintű árkategóriák legnagyobb hozzájárulója a svájci szegmensben, összesen 72%-os részesedéssel. Két területen volt az elmúlt időszakban előrelépés, egyrészt a SWATCH jelentős növekedést tapasztalt 2019-ben, amit nagyrészt a nagy MoonSwatch kampány sikerének köszönhető, amely nem tudjuk mennyi időre, de gyakorlatilag feltámasztotta valamennyire a márkát, hiszen több mint 2 millió darabszámos eladást és 660 milliós CHF-es forgalmat hozott magával. Ami szép szám, de egy picit csalóka, ugyanis a sikerek mögötti óriási marketing költség és a mesterségesen fenntartott Swatch boutique hálózat költségeivel kalkulálva -bár ezt nem reklámozzák-, de vélhetőleg még mindig veszteséges a márka eredménye.Ezenkívül a TISSOT visszatérése, ami egyrészt a PRX termékcsalád sikerének volt köszönhető, de persze leginkább a kínai piac covid utáni újranyitásának. Visszatérésen arra gondolunk, hogy volt újra növekedés a márkánál, egy óriási csökkenést követően elkezdtek visszazárkózni a régi eredményeik irányában. A 14%-os növekedés szép teljesítmény, de a 825 millió CHF és a 3,1 millió eladott Tissot óra még mindig csak árnyéka a 2013-2018 közötti értékesítési eredményeknek, ahol évről-évre rendre 4 millió darab fölött adtak el és a bevételek is meghaladták az 1 milliárd svájci frankot minden évben.

A belépő árszinten (Swatch, Tissot, Mathey-Tissot, Doxa, Certina) a forgalmakat erősen érintik az okosórák és ez nem csak a Swatch Group esetében, hanem általánosan elmondható. Az elmúlt évben ugyanis több, mint 80 millió darab okosórát adtak el világszerte, persze, ahogy azt már említettük, ezen a számon a nagyobb szereplők (Apple, Garmin) mellett sok száz kis gyártó kényszerül megosztozni a bevételeken.

2023 piaci nyertesei

Ahogyan az elmúlt években is tapasztalható volt, a vezető luxus márkák – Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet és Richard Mille – 2023-ban is növelték tudták a piaci részesedésüket. Ezenkívül még a Vacheron Constantin és a Hermés (+63%) teljesítménye is figyelemre méltó volt.

2023 "vesztesei"

A BREITLING tavaly mindössze +1%-os értékesítési növekedést ért el, de vannak, akik még rosszabb évet zártak, hiszen a TAG HEUER -7%-kal, a TUDOR -4%-kal csökkent az előző évek növekedése után. Rajtuk kívül csökkent még a luxus gyártó BREGUET és a kínai piactól túlzottan függő LONGINES eredménye is.A független márkák éve?

Independent vagy független márkákon azokat az óragyártókat értjük, akik nem tartoznak egyik nagy órás konzorciumhoz vagy csoporthoz. Önállóan, függetlenül működnek. Nem szükséges a döntéseiket "group szinten" is elbírálni, hanem a saját útjukat járják. Ennek meg vannak nyílván a hátrányai is, ami leginkább tőkében és marketingben jelentkezik, de természetesen előnyökkel is jár, hiszen ezek a márkák sokkal rugalmasabbak és gyorsabban tudnak idomulni a változásokhoz.

Az ilyen márkák között találhatók olyanok, mint például a RICHARD MILLE, a GIRARD PERREGAUX, az ULYSSE NARDIN, a MATHEY-TISSOT, a VULCAIN, az EPOS, a MOSER vagy az ORIS. Az FP Journe egy köztes helyzetben van, ugyanis a Chanel birtokolja a márka részvényeinek a 20%-át, de az FPJ megtartotta a független szellemét és a tulajdonrész többségi hányadát.

A tavalyi év rendkívüli növekedést hozott ezeknek a márkáknak és először fordult olyan elő, hogy három független márka is bekerült a TOP 50-be. Az FP JOURNE a 37. helyen áll (98 millió CHF), a MOSER a 38. helyen (93 millió CHF) és a GREUBEL FORSEY a 49. helyen (50 millió CHF bevétellel). 

A független brand-ek összegzett értékesítési teljesítménye és gazdasági jelentősége viszonylag alacsony, hiszen a svájci óraipar teljes forgalmának kevesebb, mint 2%-át teszi ki, viszont kreatív kezdeményezéseik sokszor hatással vannak a nagy "groupok"-hoz tartozó központosított márkákra is. Az különleges órákat vásárló gazdag óragyűjtők pedig mindig is kíváncsiak az egyedi dolgokra, az új történetekre és a ritkaságokra.

MATHEY-TISSOT Edmond Meteorite Limited Edition 

Tartalomhoz tartozó címkék: 2023 2024 Óra SWISS MADE Trend
Az oldal tetejére
Árukereső.hu