Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

A mechanikus órák reneszánsza

2023. 10. 19. 16:26:00

Az automata mechanikus órák az utóbbi években újra hatalmas népszerűségre tettek szert az óra vásárlók körében. Bemutatjuk miért és, hogy mi szól mellettük.

Hagyomány és Művészet 

A mechanikus órák a hagyományos óragyártás művészetét képviselik. Azok, akik értékelik az óragyártás hagyományait és a finom művészetet, azok szívesebben választanak mechanikus órákat. Ugyanis az igazi nagybetűs óra az mechanikus. Itt nem egy elemmel hajtott elektronikus panel felel a mutató járásáért és a pontosságért, hanem ahogy a nevében is van egy precízen megtervezett finom mechanika. Röviden összefoglalva a fogaskerekek és a speciális anyagokból készített demagnetizált hajszál rugó összjátéka. A színpad pedig egy mívesen elkésztett és ragyogóan polírozott óra tok, az előadás pedig a transzparens üveghátlapon keresztül jól látható. Aki szereti az ilyen műalkotásokat, azoknak minden órafelvételnél meg tudja dobogtatni a szívét, ahogy látja kedvencének látványos "ketyegését", amely a felhúzást követően folyamatosan és fáradhatatlanul működésben van. 

Minőség és Tartósság 

A mechanikus órák kiemelt minőségű anyagokból készülnek, megbízhatóan működő szerkezetekkel és hosszú élettartammal rendelkeznek. Ezek a jól megtervezett óraművek híresek tartósságukról és megbízhatóságukról. Megfelelő karbantartás esetén a tapasztalat azt mutatja, hogy egy mechanikus szerkezet akár 100 év eltelte után és pontosan szépen jár.

Fenntarthatóság és környezetvédelem

A mechanikus órák sokkal "zöldebbek" kvarc társaiknál, hiszen elég ha felhúzod a koronánál vagy sétálsz benne egy kicsit és felhúzza magát a rotor segítségével és ezért az automata órákhoz nincs szükség elemre, és így elemcserére sem. Vagyis, ha mindenkinek mechanikus órája lenne nem lenne szükség elemgyártásra, az elemek csomagolására és az elemek 2-3 évente való kicserélésére sem. Akinek számít a környezetvédelem, annak egy fontos szempont lehet ez is az óraválasztásnál.

Kézi Munka 

A svájci mechanikus órák összeszerelése és finomhangolása igazi precíz kézi munka. Az óragyártók szakértelmüket és gondoskodásukat fektetik a készítésükbe, ami a legmagasabb minőséget eredményezi. Persze a high-tech anyagokból készített alkatrészeket és az óratokot modern gépek sajtolják, gyártják. Viszont a teljes összeszerelés, olajozás, beállítás, finomhangolás, végellenőrzés mind hús-vér emberek saját kezével történik.

Stílus és Elegancia 

Azok, akik stílusra és eleganciára törekednek, gyakran választanak mechanikus órákat annak exkluzív megjelenése és kialakítás miatt. Az automata órák hátlapja, mint említettük leggyakrabban transzparens üveghátlappal készül, amin keresztül látható a látványosan díszített szerkezete. Ettől nem csak szebbé, hanem egyedibbé is teszi a mechanikus órákat.

Befektetés 

Sokan az órákra nem csak használati tárgyként tekintenek, hanem befektetési eszközként kezelik. Ugyanis a magas minőségű mechanikus órák az értéküket nemcsak, hogy jól tartják, hanem hosszú távon még növelhetik is. Erre jó példa a képen látható limitált kiadású MATHEY-TISSOT karóra is, amelynek a számlapjába integrált meteorit lemez egy híres meteoritból származik és eredete a Jupiterre vezethető vissza. Ilyen különleges extrákkal a gyártók kizárólag mechanikus szerkezettel szerelt modellek esetén állnak elő. IDE kattintva olvashatsz további infót erről az órakülönlegességről.

Mindezen okok miatt a mechanikus automata órák presztízse és értéktartása a tapasztalat szerint jóval nagyobb a kvarc szerkezetekkel szerelt változatokhoz képest, ezért ismét vonzóak az óra vásárlók számára, és egyre többen fedezik fel a hagyomány és minőség iránti szenvedélyüket az óravásárlók világában.

Az oldal tetejére
Árukereső.hu