Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

Hello Cyclops!

Odüsszeusz, Rolex és a Küklopsz

Van aki oda van érte, van aki nem igazán szereti. De akár vonzódsz hozzá, akár nem, a Cyclops egy jellegzetes Rolex jelenség. Ez a megosztó innováció arra lett tervezve, hogy kiemelje a dátumablakot és nagyítsa a dátum megjelenítését – előszőr a Rolex Datejust modell dátumablakával 1945-ben került bemutatásra. A görög mitológiából ismerős, egyszemű óriás után elnevezett Cyclops-ot a Rolex szabadalmaztatta az '50-es évek elején, és 1953-ban vezette be a Datejust modell családon.

De miért is van erre alapvetően szükség? Ez a kérdés persze csak a 40-es évei előtt járó óratulajdonosok számára merül fel, utána már nem kérdés, csak szimplán hálásak vagyunk érte. :-) Néhány forrás szerint egyébként Hans Wilsdorf azért alkotta meg, mert feleségének nehézségei voltak a dátum leolvasásával az óráján.

Divat lett belőle

Hát persze, hiszen amit a ROLEX csinál az jó, sőt egyenesen menő. Hozzá kell tenni, hogy ennek a feature-nek ráadásul még tényleg hasznos funkciója is van, ezenkívül nem is olyan nagy dolog megugrani egyik gyártónak sem. Némi plusz költség, némi plusz munka és már ott is van kis nagyító lencse az óraüvegen. Ezért hát előszeretettel használják más gyártók is ezt a megoldást, úgymint például a Seiko, Citizen, Roamer, Mathey-Tissot vagy éppen a Longines.


Az oldal tetejére
Árukereső.hu