Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

A nagy LONGINES interjú

2023. 09. 01. 00:00:00

Interjú Mr. Breschan-nal,
a LONGINES vezetőjével

Matthias Breschan a LONGINES -nál (ejtsd: Lonzsin) dolgozik vezérigazgatóként 2020-óta. Azonban nem ez Breschan úr első tisztje a Swatch Group kötelékében, hiszen már korábban is vezető pozíciókat töltött be a RADO és a HAMILTON márkáknál. Amikor a nagy hagyományokkal rendelkező saint-Imier-i márka az észak-német Sylt szigeten rendezett pop-up eseményén járt a WatchTime magazin a hónap elején, beszélgettek vele a márka különlegességeiről, a legfontosabb kollekciókról és a saját óráival kapcsolatos viszonyáról.

WatchTime: 2020-ban csatlakoztál a Longines csapatához, ami egy nehezített időszak volt az új dolgok bevezetéséhez. Minden előre nem látható nehézség ellenére, hogyan fejlődött a márka a te vezetésed alatt?

Matthias Breschan: Tudni kell, hogy a márka nagyon erős és stabil volt, már akkor is, amikor átvettem az irányítását. Fontos, hogy soha ne a márka alkalmazkodjon a vezérigazgatóhoz, hanem ez éppen mindig fordítva kell, hogy legyen. A vezérigazgatónak mindig alkalmazkodnia kell a márka igényeihez. Az én elsődleges feladatom az volt, hogy felismerjem, hol vannak a valódi erősségek, vagy mondjuk úgy, a sarokkövek, amelyek erőssé tették a Longines-t, azért hogy tovább tudjuk fejleszteni őket. Illetve, hogy biztosítsam a Longines erős pozícióját a következő években is. A Longines-nak hihetetlenül egyedi és gyönyörű történelme van. Nem kell légbőlkapott történeteteket kitalálnunk, amikor új modelleket fejlesztünk, a háttérsztori már eleve mindig ott van a tarsolyunkban. Emellett a Longines-nak az a nagy előnye, hogy egyaránt erős a sportórák és a klasszikus órák területén is. Az utóbbi években amellett, hogy  a sportórák, különösen a búvárórák szinte minden márkával kiemelkedően jól fogytak, nálunk a jó sportórás eredmények mellett még mindig a klasszikus Master sorozat maradt az első. Természetesen a HydroConquest is jól fogyott, de a Master a legerősebb vonalunk. És ez hatalmas előnyt jelent számunkra, most, hogy idén újra trendet látunk a klasszikus órák irányában. Sok versenytársunk, akik nagyon sportóra centrikusak, megpróbáltak klasszikus órákat fejleszteni, de az sosem működött megfelelően. A Longines-nál a Master család még mindig az első. Természetesen a HydroConquest is jól fogyott, de a Master a legerősebb vonalunk. És ez hatalmas előnyt jelent számunkra, most, hogy idén újra trendet látunk a klasszikus órák irányába. Sok versenytársunk, akik nagyon sportcentrikusak, megpróbáltak klasszikus órákat fejleszteni, több, kevesebb sikerrel. 

A harmadik terület, ahol valóban egyedülállóan erősek vagyunk, az az, hogy pontosan 50% -ban női és férfi órákat értékesítünk. Nagy különbség van azokhoz a másik márkákhoz képest, ahol az eloszlás 80-20% vagy 90-10% százalékra változott.

Talán az utolsó említendő pont még mindig a pozícionálásban van. Jelenleg nincsenek ambícióink a márka újra pozícionálására, éppen ebben a jelenlegi árszegmensben, vagyis az 1.000 és 5.000 euró között kívánunk maradni (400.000 Ft - 2.000.000 Ft).
Folyamatosan igyekszünk a legjobb technológiákat beépíteni óráinkba, ilyen például a Spirit Flyback óránk, amit igazából más árkategóriába is be lehetne sorolni. Semmiképpen nem kötünk kompromisszumokat a munka minőségében. Nagyon fontos számunkra, hogy az árszegmensben tudjunk maradni, de minőségi kompromisszumok nélkül.

NÉZD MEG A GYÁRI VIDEÓT A SPIRIT FLYBACK SOROZATRÓL A YOUTUBE-ON ITT VAGY A KÉPRE KATTINTVA 

WatchTime: Tehát a márka gazdag történelme állandó inspirációs forrás tud lenni a márka számára. Mégis hogyan tartja fenn a márka ezt az egyensúlyt a tradíciók és a modern megközelítések között?

Matthias Breschan: Nem akarunk most belépni a Certified Pre Owned Watches piacra. A vintage órák nagyon fontosak számunkra, ideértve azokat az órákat is, amelyek több, mint 30 évesek. Ezek ugyanis szuper eszközök számunkra a történelmünk elmeséléséhez. Például amikor piacradobunk egy új Ultra-Chron-t. Ez egy magas frekvenciájú szerkezettel épített óra. Ilyen technológiát nem sokan használnak 5.000 euró alatt. A mögötte lévő történet pedig hatalmas. Ez a technológia, amely forradalmasította az időmérési módszereket a sporteseményeken. 1914-ben mi voltunk ugyanis az elsők, akik tizedmásodperces időmérést értek el, majd nem sokkal később 1916-ban századmásodpercest. Ezt szeretnénk bemutatni A Longines üzletek Vintage részén. Az új modellt természetesen a régi modell inspirálta. Szoktunk keresni ilyenkor két vagy három régi órát a használtpiacon és megvásároljuk, helyreállítjuk és az újak mellett bemutatjuk őket. Ez valóban inspirálóan hat. Ezek a modellek közvetlenutalást tesznek a múltra és így a hagyományainkra.

Nem csak az eredeti óra másolásáról van szó, hanem ezeket az órákat a legjobb technológiával a jelenbe varázsoljuk . Ez azt jelenti, hogy kortárs alkatrészekkel dolgozunk, például szilikon spirálokkal és más aktuális anyagokkal. Ez számunkra fontos, mert minőségi mutató, hogy az ilyen órákhoz a legjobb és legfrissebb technológiát használjuk. Amíg hivatkozunk a múltra, amely az általános design-on keresztül egyértelműen felismerhető persze, megpróbálunk mindig belecsempészni egy érintést a kortárs divatból és a legmodernebb technológiából.

WatchTime: Mi teszi igazán különlegessé az úgynevezett Collectors Corner-t más vintage óra kínálatokhoz képest? Hogyan választja ki azokat a modelleket, amelyek aztán a márka számára illeszkednek, a fent említett filozófiához?

Matthias Breschan: Ezért ideális, ha olyan modelleket választunk, amelyeket a mostani fejlesztésekkel össze tudunk hasonlítani. Például amikor újraindítottuk a Longines Spirit Zulu Time-ot vagy a flyback modelleket, akkor is ez volt az egyik szempont és rendelkezésre is állt néhány óra a piacon, de azok persze azonnal el is fogytak. Számunkra ez egy kiváló eszköz a történelmünk elmesélésére és a vevőkkel való kapcsolat kialakítására.

WatchTime: Rátérve a jelenlegi modellekre, korábban azt mondtad, hogy a Master még mindig a legjobban eladott kollekció. Mik a fő újítások a Longines számára idén?

Matthias Breschan: Idén a Pilot Majetek és a Spirit Flyback modelleken volt a fókusz az év első felében. Éppen most adtuk ki az új HydroConquest GMT-t, és szeptemberben óriási eseményünk lesz, ahol bemutatunk egy másik igazán fontos újdonságot.

„Az egyik prioritásunk, hogy újra a német piacra összpontosítjuk, ahol még van lemaradásunk.” - Matthias Breschan

WatchTime: Hogyan illeszkedik mindezekbe be és a kollekcióba a Sylt Edition tervezése?

Matthias Breschan: Egy nagy hiba a múltban az volt, hogy egyszerűen megengedtük azoknak az üzleteknek, ahol jelentős volt a turista forgalom, hogy egy olyan kínálatot tartsanak raktáron, amely szinte kizárólag a turistákra volt összpontosítva. Nem kellett volna engednünk ennek. Ha megnézzük a legjobban fogyó modelljeinket a 2019-es rekordévben, akkor azok vagy a turistáknak eladott órák voltak, vagy valamelyik HydroConquest volt. Az volt az egyetlen modell, amit valójában eladtunk egy helyi vásárlónak a német piacon. A Master Collection és a DolceVita sorozat nem is létezett a számukra. Ezt radikálisan meg akartuk változtatni, mindamellett, hogy természetesen továbbra is szeretnénk értékesíteni a turistáknak is az üdülőhelyeken. Mindent megteszünk, hogy ne essen csorba az értékesítésen ezeken az értékesítési pontokon , de nem hagyhatjuk ki vagy hanyagolhatjuk el a lokális vásárlókat sem. És főleg ne csak egy korlátozott kínálatot mutassunk be nekik. Már csak azért is fontos ez, mert megtapasztaltuk a kockázatát annak, hogy milyen amikor a turisták egyik napról a másikra távol maradnak. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is ennek a kockázatát a múlthoz hasonló magas szinten. 

Példa erre az, hogy Németországban egyáltalán nem állt fent az említett 50:50%-os arány a férfi és női órák között. A DolceVita, PrimaLuna, GrandeClassique kevésbé volt hangsúlyos. Mi ezt akartuk először is megváltoztatni. Ezért első lépésként úgy döntöttünk, hogy a DolceVita német változatát választjuk, és Syltet ideális helyszínnek választottuk. Szerettük volna az "az elegancia az egy hozzáállás" szlogenünket párosítani a Sylten tapasztalható "dolce vita" életstílushoz, ami a szigeten tapasztalható könnyedséget, eleganciát és időtlen stílust ragadja meg - és mindezt persze az 1.000 és 5.000 euró közötti árszegmensben. A kereskedők ismét hálásak lesznek nekünk ezért, mert ezzel egy fajta új piacot teremtünk. Olyan ügyfeleket visszünk az üzletükbe, akik korábban nem voltak még ott. Ez az egy dolog, amiben szerintem valóban nagy előrelépést tettünk, de persze még nincs vége. Azonnal és egyértelműen fogalmazódott meg az az ötlet már az elején, hogy az ikonikus Sylt-strandröplabda-székekhez igazítva csináljuk mindezt.

WatchTime: Hogyan írnád le általában az órákkal kapcsolatos személyes viszonyodat, ha eltekintünk a vezetői szerepedtől, és még mielőtt a Swatch Grouphoz csatlakoztál volna?

Matthias Breschan: Mindig is érdekelt az órák világa és szenvedélyes Swatch gyűjtő voltam. :-) Nem mindegyiket gyűjtöttem persze csak azokra összpontosítottam, amelyek igazán tetszettek nekem. Szerintem rendkívül könnyű egyébként szenvedélyesen lelkesedni az órákért. Mindig is volt bennem egyfajta szenvedély az órák és a cipők iránt.

WatchTime: Mi a legfontosabb szempont számodra egy új órát választásánál?

Matthias Breschan: A márka múltjával való érzelmi kapcsolódás, ami nagyon fontos a számomra. De ismétlem, ezeknek a hitelesnek kell lenniük. Van olyan is sajnos, amikor megvesznek egy márkát, és azzal együtt megveszik annak a történetét is, majd alkalmazzák azt egy másik márkára. Azok a márkák is sokszor kiváló termékeket gyártanak és nem szeretném kritizálni őket, de nekik nincs igazi történetük. Egyszerűen előnyben vagyunk velük szemben. Nekünk szuper menő történetünk van telis-tele anekdotákkal, és minden egytől-egyig hiteles. Ez talán a legfontosabb a számomra.

WatchTime: Ezt úgy mondod, mint egykori szenvedélyes Swatch gyűjtő?

Matthias Breschan: Igen. Az egy másik időszak volt. Számomra a Swatch egyszerűen a legmenőbb lifestyle termék volt. Az ízlésem, vagy mondjuk úgy, az órákkal való viszonyom természetesen folyamatosan tovább fejlődött. Meg kell mondjam, hogy az, amit a Swatch most csinál, fantasztikus marketingje van ismét, itt leginkább a MoonSwatch-ra gondolok, ami kiváló, ebben nincs kétség. Ami rendkívül fontos nekem választáskor, az az ár-érték arány. Néha tényleg megijedek, amikor a márkák újrapozícionálják magukat és az egyetlen dolog, amit változtatnak, az az ár. Alapvetően mindent újrapozícionálhatsz, de amikor egy márkát vajóban újrapozícionálsz, akkor nem csak az árat kell megváltoztatnod, hanem az ár megváltoztatása előtt meg kell változtatnod a hozzáadott tartalmat is. Ilyenkor egy új minőségi szintet kell felépítened. Nem adhatod el ugyanazt a modellt 50%-kal drágábban egyik napról a másikra, azzal a címszóval, hogy "Ez a luxus." Ez egy szimpla fogyasztói csalás lenne.

WatchTime: Melyik órádat hordod mostanság a legtöbbet?

Matthias Breschan: Még mindig a Longines Spirit Zulu Time-ot hordom, mert azt mondtam magamnak, hogy csak akkor akarom viselni a Fllybacket, amikor már a szállítási problémák leküzdése után jelentősen javítottunk a kínálaton. Kellemetlenül érezném magam, ha úgy viselnék Flybacket, hogy közben sok vásárló várja még az óráját. A szállítási helyzet időközben sokat javult, de még mindig le vagyunk sajnos maradva, mert szerencsére az óra elképesztően jól fogy.

WatchTime: Emlékszel még az első órádra?

Matthias Breschan: Igen, még mindig megvan. Egy Swatch, de meg kell mondjam, hogy nem tudom mi a modell pontos neve. Egy kék színű műanyagtokos óra. Szerintem már 30 éve meg van ez az órám.

Forrás: A WatchTime cikke alapján íródott.

Tartalomhoz tartozó címkék: 2020 Longines SWISS MADE Trend
Az oldal tetejére
Árukereső.hu