Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

SWISS MADE I Made in Switzerland

SWISS MADE I Made in Switzerland


Mit jelentenek ezek a kifejezések? Mi a különbség?

Made in Switzerland vagy Swiss Made? Nem mindegy? Nem ugyanazt jelenti?


Joggal vetődik fel a kérdés. Hiszen szó szerint tekintve igazából nincs különbség, mind a kettő ugyanazt sugallja. Azt, hogy az a termék, amin fel vannak ezek a fogalmak tüntetve azok Svájcból származnak. Ez alapvetően így is van, viszont mégis lényeges különbség van a két kifejezés között.

A Made in Switzerland magyarázata sokkal egyszerűbb, hiszen éppen azt takarja valójában is, amit szó szerint fordításban is jelent, vagyis amit a két szó üzen, hogy bizony Svájcban készült. Rövidebben megfogalmazva olyan termékeken tüntetik fel, amiknek a származási helye SVÁJC.

A SWISS MADE felirattal ellátott órák eredete szintén az Alpok gyöngyszemének nem véletlenül hívott és egyben a világ egyik legfejlettebb iparával rendelkező ország, vagyis Svájc. Viszont ez a fogalom az előbbinél sokkal többet jelent. A SWISS MADE jelzés ugyanis egy magas követelményekkel felvértezett minőségrendszernek a neve.

A kritériumait az FH (Federation of the Swiss Watch Industry), vagyis a Svájci Óraipari Szövetség dolgozta ki. A SWISS MADE logó használatát törvények szabályozzák és az illegális használatát szigorúan ellenőrzik és büntetik. Törvényekben lett meghatározva, hogy egy órának milyen követelményeket kell teljesíteni ahhoz, hogy a SWISS MADE feliratot fel lehessen rajta tüntetni. A svájci rendelkezések szerint egy óra akkor svájci, tehát nevezhető SWISS MADE-nek amennyiben:

-       Svájci szerkezet van benne (svájci szerkezetgyártó márka Svájcban gyártott szerkezete!)

-       Svájcban szerelték fizikailag össze

-       Svájcban történt az óra végellenőrzése is

-       Svájci eredetű elemek teszik ki a felhasznált alkatrészek értékének több, mint 60%-át
*(2017-óta, előtte 51% volt a minimum érték)

Megjegyezendő, hogy a fenti kritériumok között "ésleges" logikai kapcsolat van, vagyis az összes pontban meg kell a terméknek felelnie. Abban az esetben, ha az órában svájci szerkezet van, de nem Svájcban szerelik össze (például divatórák flagship modelljeinél találkozhatunk ilyennel), akkor NEM használhatja a SWISS MADE logót, csak a Swiss Movement kifejezést lehet rajta megjeleníteni. Ezenkívül vannak olyan gyártók is, akik a jó hangzás miatt néhány modellt vagy épp egy sorozatot úgy gyártanak le, hogy megfeleljen a kritériumoknak, amire jól csengő marketing kampányokat lehet építeni, viszont a teljes kollekció a költséghatékonyság miatt nem SWISS. A szigorúan betartatott kritériumok nem csupán magasra teszik a lécet az óraiparban, de magát a presztízst is megteremtik vele. 

A MATHEY-TISSOT és ANDRÉ MOUCHE kollekció minden modellje SWISS MADE, vagyis maximálisan teljesítik az órák világában oly kiemelt fontosságú svájci sztenderd minden egyes pontját.

Miért is olyan fontos ez az órás világban?

Egyrészt azért, mert a nemzetközi piackutatások alapján a fogyasztók számára kiemelten fontos a megvásárolandó termékek eredete, ugyanis az a minőség, a megbízhatóság és a presztízs szimbóluma a vásárlók szemében. A statisztikákat a német és svájci eredet iránti vágy vezeti toronymagasan.

Másrészt annak ellenére, hogy a világon eladott óráknak csak mintegy 2%-a származik ugyan Svájcból, viszont amennyiben érték alapján vizsgáljuk az eredményeket, akkor azt láthatjuk, hogy a világ óragyártásából befolyó teljes összeg közel 60%-a évről-évre a kis Svájcba áramlik be. Ezek a számok pedig rögtön magyarázatot is adnak arra, hogy miért a svájci óragyárak az órás szegmens legmeghatározóbb piaci szereplői. 
 

A legaktuálisabb adatokat statisztikákról ITT vagy a logóra kattintva tájékozódhatsz a Svájci Órás Szövetség hivatalos oldalán.

 

#swissmade #svájc #swiss #maison #madeinswitzerland #óra #karóra #minőség #megbízhatóság #tradíció

Az oldal tetejére
Árukereső.hu