Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kat érintő irányelv értelmében.

MATHEY-TISSOT x Massena LAB Chronograph ‘68

MATHEY-TISSOT x Massena LAB Chronograph ‘68

Bemutatjuk a Mathey-Tissot x Massena LAB Chronograph ‘68-at

Száguldjunk vissza a szvingelő Hatvanasokba ezzel a legújabb automata kronográffal!

Mivel manapság a "collab-ok" korát éljük, nem meglepő, hogy az együttműködéses órák trendje is exponenciálisan terjed az óragyártás minden szegmensében. Ennek megerősítéseként a Massena LAB is hozzájárul a negyedik együttműködéses órájával, amelyet a MATHEY-TISSOT-val készítettek. Ez a közös erőfeszítés egy 1960-as évek végi dizájnnal készült tri-compax chronograph modellt eredményez, élénk színű segédszámlapokkal, hogy felidézze a "Swinging Sixties" hangulatát.

William Massena tudta, mit csinál, amikor 2018-ban megalapította a Massena LAB-ot. A horológia szentélyeinek jól ismert és nagy hatású alakjaként Mr. Massena gyűjtőként és kereskedőként kezdte, üzletei New Yorkban és Miamiban működtek még mielőtt Genfben az Antiquorum irányítójává vált volna. Később a TimeZone népszerű fórumának moderátora és igazgatója lett. A szakma minden területén elismert szakértőjeként a Massena LAB víziója az, hogy ösztönözze a híres órakészítőkkel való együttműködéseket, és eredeti tartalmakat hozzon létre, eredményezve új kooperációkat olyan márkákkal, mint például a Habring, MB&F, Ming, Unimatic vagy éppen a Louis Erard.

A képlet másik része egy kevésbé ismert, de jó hírű svájci óramárkához kapcsolódik, a MATHEY-TISSOT-hoz, ami az alapításkori közös családi gyökerektől eltekintve nem összetévesztendő a Swatch Group égisze alatt működő másik TISSOT márkával. Az 1886-ban alapított MATHEY-TISSOT ismétlő órákkal kezdte, majd precíziós díjnyertes kronográfiákat készített, illetve prémium mechanikus óraszerkezetek tervezésére és gyártására specializálódott a márka első 100 évét tekintve.  A 20. század elején azt a megtiszteltetést kapta, hogy az Amerikai Hadsereg Mérnöki Testületét időmérőkkel szolgálja ki az I. világháború alatt. Az egyik legérdekesebb fejezet a márka történelmében a Type XX pilóta kronográfok gyártásához kapcsolódik, melyeket a BREGUET számára készítettek a francia védelmi minisztérium felkérésére.

A Massena LAB és a MATHEY-TISSOT első együttműködése két vintage Type XX pilóta kronográf újjáélesztésével kezdődött, majd a 2023-as Mergulhador következett, egy vintage stílusú búváróra, melyet a 70-es években készített svájci gyártó elsődlegesen a portugál piacra.

A legújabb csapatmunkájuk a Chronograph ’68, melyet egy olyan modell inspirált, melyet a MATHEY-TISSOT a hatvanas évek derekán tervezett és az 1960-as évek végén értékesített. Később az órát az 1970-es években több féle szín variációban is piacra dobták és igazából ezek a kronográfok inspirálták az idén újra kiadott modellt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a MATHEY-TISSOT-nak van egy 1970 elnevezésű vintage kollekciója, amely modelljei hasonló dizájnnal rendelkeznek, mint ez a speciális kiadású '68-as modell.

A Mathey-Tissot Chronograph ’68 egy 41 mm méretű nemesacél tokban érkezik, vastagsága 15.3 mm, és a fültől-fülig távolság 48 mm. A szelep stílusú gombokkal és zárt hátlappal szerelve, a tokat polírozott oldalakkal és függőleges kefélt felülettel díszítik, illetve éles, erőteljes fülekkel. A 120 kattintásos lünetta fekete betéttel rendelkezik ezüst számokkal, és egy inverz háromszöggel, melynek közepén foszforeszkáló pont található. A Mathey-Tissot "béke" szimbólumnak ható MT logója a koronán jelenik meg. Itt hallkan meg szeretnénk jegyezni, hogy amikor a mindenki által jól ismert és úgynevezett "béke" jelét, mint a béke, szeretet, harmónia és háborúellenesség szimbólumát Gerald Holtom 1958-ban megtervezte a brit Nukleáris Leszerelési Kampány (CND) logójaként, a svájci gyártó abban az évben már az alapításának a 72. évét ünnepelte és az egymásba forgatott M, illetve T monogrammokból formált jelet már gyakorlatilag több, mint hetven éve használta.

Az óra számlapjának peremén tachymeter skála található fekete és piros számokkal. A fekete fénylő számlap vastag, lapított polírozott ezüst indexekkel rendelkezik. Mind a három segédszámlap ezüst csigás belsővel rendelkezik, de különböző színű sémákkal játszanak kiemelve ezzel a különböző funkcióikat. A 9 óránál található 12 órás regiszteren kék pálya található fehér rovátkákkal, a 3 óránál lévő 30 perces gyűjtőna a piros és a kék váltakozik 10 másodperces blokkokkal és fehér jelzésekkel. A 6 órához pozícionált szemen a futó másodpercek lettek megjelenítve kék háttérsávval és 60db fehér jelzéssel. Az 1970-es évek kronográfjaira történő utalásként a számlapot egy domborított üveggel védik, ami az alábbi fotón is jól látható.

Ugyan a zárt acél hátlap elrejti, az órát egy 28 köves Landeron 73 kaliber mozgatja, amely Valjoux alapokra épít és mesterien lett megalkotva. Pontosan és precízen 28,000 vph frekvencián dolgozik, és 44 órás járástartalékkal rendelkezik.

A Mathey-Tissot x Massena LAB Chronograph ’68 kék bőr szíjjal és allergénmentes nemesacél csattal érkezik. A fogyasztói ára 1.500 Eurós ár környékén lesz, és kizárólag 99db készült belőle.

A cikk a Monochrome tesztje alapján készült

Az oldal tetejére
Árukereső.hu