Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karórák használata és gondozása

KARÓRÁK ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA ÉS MEGFELELŐ HASZNÁLATA

 

Hőmérséklet

Ne tedd ki órádat hirtelen hőmérséklet-változásnak (pl. erős napfény után hideg vízbe merülés) vagy szélsőséges hőmérsékletértékeknek [60°C felett vagy 0°C alatt].

Mágneses mezők

Ne tedd ki órádat intenzív mágneses mezőnek, mint például hangszóró, mobiltelefon, számítógép, hűtő vagy egyéb elektromágneses eszközök.

Sokk

Kerüld el a hő- és egyéb hatásokból származó hirtelen sokkot!
Amennyiben erőteljes sokk érte órádat, kérjük, vizsgáltasd meg a hivatalos márkaszervizben.
(Millenium Watch Service, 1052 Budapest, Váci utca19-21.)

Kárt okozó tényezők

Kerüld el, hogy órád közvetlenül érintkezzen a következő anyagokkal: oldószerek, mosószerek, parfümök, kozmetikai termékek stb., mivel azok károsíthatják az óraszíjat, a tokot vagy a tömítéseket.

Ápolás és ellenőrzés

Rendszeresen tisztítsd a tokot és az óraszíjat puha ronggyal, hogy megelőzze az izzadtság okozta korróziót. Minden vízálló óra tisztítható fogkefével és szappanos vízzel, majd puha ruhával megtörölhető. Ha tengerben is viselted az órát, utána meleg édesvízzel le kell mosni, majd teljesen kiszárítani.

Vízállóság

Az órák vízállóságának besorolása laboratóriumi nyomástesztek alapján történik, vagyis az órán jelzett nyomás érték mozdulatlan állapotban mutatja a vízoszlop nyomását laboratóriumi körülmények között. Az óra vízben történő használata során különböző karmozdulatokat végzünk, ami jelentős mértékben befolyásolja az órát érő erőhatásokat. Például víz felszínén történő úszás közben akár 7-8bar nyomás is érheti az órát, ami megegyezik a nyugalmi helyzetben 70-80 méter mélységben tapasztalható víznyomással. Emiatt az óra vízálló besorolása szerinti víz ellen védő funkciók nem működhetnek. Az óra vízállósága nem garantálható örökre. A tömítések elöregedhetnek, és a koronát is érheti hirtelen és váratlan sokk. Érdemes órádnak a vízállóságát évente egyszer egy hivatalos márkaszervizben megvizsgáltatni. Soha ne használd az időbeállító koronát és/vagy a nyomógombokat a víz alatt, és győződjön meg róla, hogy a korona minden művelet után szorosan vissza van nyomva/csavarva. Semmilyen körülmények között se nyisd ki az órádat, kizárólag hivatalos márka szervizközpontban vizsgáltasd meg.

Használt vízállósági értékek és jelentésük

3bar/3ATM/30m/100ft vízálló - cseppálló, kézmosásnál ráfröccsenő víz, eső vagy verejték

5bar/5ATM/50m/165ft vízálló - fokozottan cseppálló, fürdés, zuhanyzás esetén is ellenálló

10bar/10ATM/100m/330 ft vízálló - vízi sportokra, úszásra is alkalmas, VÍZÁLLÓ

20bar/20ATM/200m/660ft vízálló - akár búvárkodásra is használható, VÍZÁLLÓ

30bar/30ATM/300m/1.000ft vízálló - akár búvárkodásra is használható, VÍZÁLLÓ

PVD bevonat (Physical Vapour Deposition)

Az eljárás vákuumban történik. A felületen a mikroszkopikus részecskék lerakódását ionikus bombázás alkalmazásával érik el. Ezzel az eljárással az összetevők szennyeződésektől mentes, nagyon vékony rétegű (1-3 μm) felhordása valósítható meg. A felületi réteg nagy keménységi szinttel rendelkezik (nitrid, karbid stb.). A PVD bevonatok előnye a kemény felületi réteg, a korrózióállóság, az erős tapadás miatti nagyobb tartósság és a szélesebb színválaszték. A PVD felület inert tulajdonságának köszönhetően a használat során a vele szemben fellépő allergiás érzékenység kockázata egészen minimális.

Zafír kristály üveg

A zafírt alumínium-oxidból állítják elő (Al2O3). Átlátszó és színtelen, és csak gyémánttal karcolható meg és vágható. Nagy keménységének köszönhetően a zafír gyakorlatilag minden káros hatásnak ellenáll, karcálló, kopásálló és a vegyi anyagokat is jól tűri. A gyártó modellenként változóan használ sík vagy domború, egy vagy többrétegű óraüvegeket is. Többrétegű zafír üvegek esetén a könnyebben formálható edzett minerál kristályra illesztett felső felszíni rétegnek minden esetben zafír kerül alkalmazásra a magas karcállóság elérése okán.

316L nemesacél

Ennek az acél ötvözetnek az előnye egyrészt a kiváló korrózióállóság, másrészt a hypo-allergén tulajdonság. Ezért alkalmazzák az orvostudomány területén, például orvosi segédeszközök, szerszámok és inplantátumok gyártásához is 316L ötvözetű acélt.

 

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

A pontos idő beállításához húzd ki a koronát finoman a 2-es végállásba és a korona forgatásával állítsd be az időt, majd a koronát nyomja vissza ütközésig a korona 0-ás alaphelyzeti állásába. Így órád elindul és a beállított pontos időt fogja mutatni.
Mechanikus szerkezet esetén a korona 0-ás pozíciójában tudja a korona elforgatásával felhúzni a rugót. Teljes feltöltöttség mellett szerkezettől függően 38-44 óra járástartalék érhető el. Automata szerkezetek esetén ez a járástartalék a kéz mozgásával arányosan fenntartható, meghosszabítható. A teljes feltöltöttség a mozgás intenzitásától függően, de átlagosan 6-8 óra alatt feltölthető automatikusan vagy a korona felhúzásával. Az automata mechanikus szerkezetek előnye, hogy nem szükséges elemet cserélni benne, viszont használati körülményektől függően 2-4 évente szerviz karbantartás javasolt. Az automata órák normál esetben -10/+20 másodperc/nap eltéréssel kell számolni. Dátum kijelzős szerkezeteknél a korona 1-es kihúzott állásánál a korona óramutatóval megegyező irányába való elforgatásával állítható a dátum gyorsbeállítása.
Kronográf szerkezetek esetén a stoppert a felső gombbal indíthatjuk és állíthatjuk meg, az alsó gombbal pedig lenullázhatjuk a mérést. Bizonyos modellek esetén az alsó gombbal részidő is mérhető. Automata kronográf óráknál figyeljünk arra, hogy a dátum beállítását a 3. pontban foglaltak szerint végezzük, viszont kizárólag az óra és a percmutatóknak a 3-9 óra képzeletbeli tengely alatti állása mellett, vagyis NE állítsunk dátumot 9 óra 3 óra közötti időszakban, mert a fogaskerekek összeakadhatnak. Ezért előszőr állítsuk a mutatókat a lenti óra és perc állásokba és csak utána állítsuk be a dátumot, majd legvégül a pontos időt.


KÖRNYEZETVÉDELEM

Az általunk forgalmazott karórákat díszdobozban szállítjuk. Kérjük, hogy a díszdobozt semmiképpen sem dobd ki. A díszdoboz nemcsak esztétikailag szép, hanem a karórád pormentes tárolására is a tökéletesen alkalmas, így megvédi azt és ezzel növelheti az élettartamát. Amennyiben mégsem lenne rá szükséged és nincs lehetőséged az otthoni tárolására, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az info@wmark.hu elérhetőségünkön és a nálunk vásárolt díszdobozt leadhatod, mi szívesen átvesszük és gondoskodunk róla. 

ÓVJUK EGYÜTT A TERMÉSZETET, VÉDJÜK KÖZÖSEN A KÖRNYEZETÜNKET!

Az oldal tetejére