Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Legenda Visszatér

A Legenda Visszatér


Type XX Limited Edition modellek újragondolva

A legendás Type XX visszatér
 

A 2022-es év elejének nagy meglepetése volt a Mathey-Tissot bejelentése, miszerint a Francia Légierő részére gyártott, a Breguet által jegyzett és mára már legendássá vált 1934-es Type XX modell ismételten gyártásba kerül, tisztelegve ezzel a közel százéves modell sikerének. Az új úgynevezett hommage kiadás mindösszesen 30 darabos limitációval készült és a 2,5 milliós árának ellenére nagyon minden példánya egész gyorsan gazdára talált, de szerencsére az év második felére érkezik a kvarc verzió sokunk örömére.
 


 

A Type XX ugyanis nem egy mindennapi óra. Közel egy évszázaddal ezelőtt életre keltett igazi referencia modell, mind átvitt és mind a szó szoros értelmében. A 20. század első felében egy igazi elismerés és egyben diadal volt még a legnagyobb svájci gyártók számára is -mint például a Breguet, Breitling, Ulysse Nardin vagy az IWC -, amennyiben az amerikai, angol vagy francia hadserege, flottája vagy légiereje egy megtisztelő megrendeléssel fordult hozzájuk. Nagy volt a verseny és a kihívás is ugyanakkor, hiszen a legmagasabb műszaki elvárásoknak kellett megfelelnie a leszállított karóráknak. A kor egyik ilyen és leghíresebb modellje, pilótaórája a Breguet Type XX volt. Az órakedvelők számára valószínűleg ismerősen cseng a név, viszont egy fontos háttér információról kevesen tudnak: ezeket a kronográfokat ugyanaz a szerkezet gyártó tervezte és gyártotta beszállítóként a MATHEY-TISSOT.

A MATHEY-TISSOT Type XX formáján és kisugárzásán egész egyszerűen nem fog az idő, sőt jól áll neki. A gyártó pedig a legjobb időzítéssel állt elő vele, hiszen éppen napjaink óraipari trendje, hogy csökken a karórák mérete. Így az eredetivel megegyező 38,5mm-es tokátmérő nemcsak a heritage órák hódolóinak tetszik, hanem napjainkban is menő küllemű. Nem vitás, hogy ez az óra telitalálat és a háttér történet pedig még hozzátesz minden értelemben az értékéhez. Viszont az értéke nemcsak eszmei, hiszen a közel 7.000 Eurós ár még a svájci órák mezőnyében sem nevezhető kevésnek.

Ezért is volt különösen üdítő az a hír a gyártótól, hogy idén előállnak egy elérhető árú kvarc szerkezetes verzióval is. Így is lett és az év közepén júliusban bemutatták a Type XX Quartz Limited Edition modellt. A jó hír, hogy augusztusban Magyarországra is megérkezett. A méret és a tok teljesen megegyezik a mechanikus változatéval, alapvetően a szerkezet és a számlap tér el. A korhű és exkluzív fa díszdobozban érkező újdonság a vintage órák kedvelőinek minden kétséget kizáróan az egyik kedvence lesz. Az automata szerkezet hiányát pedig az ára feledteti, hiszen éppen tized annyi áron kapható és bármennyire is hihetetlen, de már 259.900 Ft-ért elérhető. Persze csak ameddig a készlet tart, ugyanis az automatához hasonlóan a kvarc modell is limitációval készült, mindösszesen 100 példányban.

Mathey-Tissot TYPE XX

Az oldal tetejére